Virolahden kunta

 

 

 

 

 

 

 

Kymenlaaksossa, Kaakkois-Suomessa sijaitseva Virolahti on Suomenlahteen rajoittuvista kunnista itäisin.

Ensimmäiset historialliset kirjalliset maininnat Virolahdesta (ruots. Vederlax, aiemmin myös Werolax) ovat 1330-luvulta. V. 1330 se mainitaan itsenäisenä seurakuntana ja pian sen jälkeen, v. 1336 yhtenä kauppapaikkana yhdessä Viipurin ja Vehkalahden kanssa . Tuohon aikaan Suomessa oli vain yksi kaupunki, Turku.

Virolahden kirkko

Kirkonkylässä sijaitseva Virolahden 1765-1765 rakennettu kirkko on Tuomas Ragwaldinpoika Suikkasen suunnittelema ristikirkko.

Kirkko on avoinna turisteille,  talvella tosin vain etukäteisvarauksesta. Kirkon pihassa oleva kivisakasti on Suomen itäisin kivikirkko 1300-luvulta. Se liittyy paikalla olleeseen Virolahden vanhaan puiseen kirkkoon. Sakaristo oli luultavasti ensimmäinen osa tuolle paikalle suunnitellusta kivikirkosta, joka jäi sitten kuitenkin rakentamatta.

1500-luvun alkuvuosikymmeninä rakennetun kivisakastin kupeessa on jo varhaisista ajoista ollut  ainakin 3 puukirkkoa. Nykyistä kirkkoa edeltävä oli 1620-luvulla jo niin huonossa kunnossa, että käräjillä suunniteltiin uuden kirkon rakentamista.  Uusi, nykyinen kirkko valmistui kuitenkin vasta 1766. Vanha kirkko ei kuitenkaan jäänyt käyttämättömäksi. Kun ruumiiden hautaaminen kirkkoon kiellettiin, ei kieltoa tarvinnut soveltaa vanhaan kirkkoon, joka näin pysyi hautauskappelina vielä useita vuosia. Vasta vuonna 1847 vanha kirkko purettiin.

Virolahden kirkko 250 v. 2016

Vanha,1300-luvun kivisakasti etualalla

Kuvat: Haminan srk

Kirkon vieressä ja sen takana on Virolahden hautausmaa, josta löytyy myös hyvin monen Kuokka-sukumme jäsenen viimeinen leposija.

Harjun Hovi

Harjun Hovin rakennuksista voi varata majoitustilaa. Sieltä löytyy myös ravintola Aura ja kesäkahvila Kiessi.

Virolahden bunkkerimuseo

Virolahden Bunkkerimuseo on vuonna 1980 perustettu sotahistoriallinen museo, joka kertoo Salpalinja-puolustuslinjan rakentamisesta vuosina 1940-41 ja 1944. Museo on myös osa sodanaikaista puolustusasemaa.

Virolahti-seura

Virolahti Seuran tarkoituksena on syventää väestön rakkautta kotiseutuun ja toimia entisten ja nykyisten virolahtelaisten yhdyssiteenä.

Arktisten lintujen muutto Virolahdella – Arktika -päivät

Arktisten lintujen massamuutto Virolahden yllä, Arktika, on yksi näyttävimmistä lintumaailman tapahtumista, jonka seuraamiseen Virolahti on eräs parhaista paikoista. Majoittua voi vaikka Hurpun tilalla, josta löytyy sekä leirintäalue että vuokrattavia mökkejä, ks. oheinen linkki  http://www.hurpuntila.fi/

Ravijoen kyläyhdistys
Pj. Kaija Saarainen
Ravijoentie 1, 49980 Ravijoki
p. 040 586 6657

 

Ravijoen naapurikylät:

Klamila

 

Kymenlaakson laulu